NUTSMAN Mandle v bílé čokoládě s kokosem ,,Raffaello,,
Popis
Složení: BÍLÁ ČOKOLÁDA 70,5% (cukr, kakaové máslo, sušené mléko, sušená syrovátka, emulgátor E322 sojový lecitin, přírodní vanilkové aroma), MANDLE 23,5% (mandle jádra loupaná, slunečnicový olej), KOKOS 6%
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.
Země původu: Česká republika
Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3 let. Doporučujeme přebrat.
O mandlích
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.
Produkce mandlí ve světě
Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy amerických dolarů. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména Kalifornie).
Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA. V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů.
V rámci EU je největším pěstitelem Španělsko.
Výroba a využití mandlí
Hořké mandle se využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými.
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté.
Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu, macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.
Podobné produkty
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2346 kJ/ 563 kcal |
Tuky | 36,8 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 16,7 g |
Bílkoviny | 8,5 g |
Sacharidy | 47,4 g |
- z toho cukry | 45,9 g |
Vláknina | 3,5 g |
Sůl | 0,23 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.