NUTSMAN Kokos plátky
Popis
Složení: Kokos plátky.
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 25°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Země původu: Výrobek může pocházet z Vietnamu, Indonésie nebo Srí Lanky (dle šarže).
Upozornění: Není vhodný pro děti do 3 let. Doporučujeme přebrat.
Kokos
Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého. Má tvrdou skořápku na povrchu, bílou dužinu a obsahuje kokosovou vodu. Měří 20–30 cm a váží 2,5 kg. Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. Kokosová voda se nesmí zaměňovat s kokosovým mlékem. Kokosové mléko se získává lisováním buničiny a kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny.
Kokosové palmy rostou v přímořských regionech Asie (Filipíny, Indie, Indonésie, Malajsie, Srí Lanka, Thajsko, Vietnam), střední a jižní Ameriky (Brazílie, Kolumbie, Mexiko), Afriky (Madagaskar, Seychely) a v Tichomoří (Nová Guinea).
Složení
Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasycených tuků.
Uprostřed kokosu se nachází dutina, která umožňuje ořechu plavat ve vodě a současně je vyplněna kokosovou vodou.
Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínu B (vyjma B6 a B12) a vitaminu C. Voda z kokosového ořechu prochází náročnou filtrací během cesty od kořenového systému do semene a je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak znečištěné.
Využití
Kokos je základní potravinou pro velkou část světové populace.
Sušená dužnina z kokosu – kopra (zvaná též sušený kokos) se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. V menší míře a spíše ve specializovaných prodejnách je možné se setkat s dalšími kokosovými produkty, jako jsou kokosový olej, kokosové mléko, kokosová smetana, kokosové máslo a kokosový cukr.
Kokos je zdrojem kokosové mouky. Kokosová mouka je rozmělněná část kokosového jádra s nulovým podílem otrubnatých částic. Používá se zejména při přípravě jídel. Hodí se hlavně na pečení, protože je sladší než pšeničná mouka. Kokosová mouka má velmi nízký glykemický index a neobsahuje lepek. Je velice bohatá na bílkoviny, tuky a vlákninu.
V kosmetice se využívá v tělových mlécích, sprchových gelech a někdy i ve vůních.
Podobné produkty
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Typ | natural |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2761 kJ / 660 kcal |
Tuky | 64,5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 57,2 g |
Bílkoviny | 6,9 g |
Sacharidy | 23,7 g |
- z toho cukry | 7,4 g |
Vláknina | 16,3 g |
Sůl | 0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.