NUTSMAN Ananas kostky v hořké čokoládě
Popis
Složení:
PROSLAZENÝ ANANAS 57 % ± 3 % - ananas, cukr, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: oxid siřičitý
HOŘKÁ ČOKOLÁDA 42 % ± 3 % - cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, rostlinné tuky (palmový olej, olej z máslovníku), mléčný tuk, emulgátory: slunečnicový lecitin a polyglycerylpolyricinoleát; přírodní vanilkové aroma, sušené mléko,
LEŠTICÍ SMĚS - tapiokový škrob, cukr, lešticí látka: šelak. V hořké čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 38 %. Vedle kakaového másla obsahuje čokokoláda rostlinné tuky.
DALŠÍ PŘÍDATNÉ LÁTKY: (KATEGORIE - E SYMBOL - NÁZEV LÁTKY) Konzervant - E 220 - oxid siřičitý, Regulátor kyselosti - E 330 - kyselina citrónová, Emulgátor - E 322 - slunečnicový lecitin, Emulgátor - E 476 - polyglycerylpolyricinoleát, Lešticí látka - E 904 - šelak
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě 2-20°C. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy obilovin obsahující lepek, arašídů, vlčího bobu, suchých skořápkových plodů, sezamu a výrobky z nich.
Země původu: Česká republika
Upozornění: Výrobek není vhodný pro děti do 3 let. Doporučujeme přebrat.
O ananasu
Ananas je plodem rostliny Ananasovníku. Rostlina je vysoká 0,75 až 1,5 metru a široká 0,9 až 1,2 m. Z velmi krátkého stonku vyrůstá růžice dlouhých, na okraji ostrých listů. Listy dorůstají délky 80-150 cm.
Plod je asi 30 cm dlouhý, má asi 15 centimetrů v průměru. Zralá dužina uvnitř má barvu od téměř bílé až po sytě žlutou, je aromatická a šťavnatá. Z jedné rostliny vyrůstá většinou jen jeden plod.
Původ ananasu
Ananasovník pochází z Brazílie a Paraguaye, odkud byl rozšířen místními kmeny indiánů do střední Ameriky a Mexika. Rostlina byla prvně popsána a pro Evropu objevena Kryštofem Kolumbem. Po příjezdu Španělů se domestikovaná rostlina stala velmi oblíbeným vývozním artiklem. Původní obyvatelé používali uříznutou korunu plodu jako symbol pohostinnosti. Umisťovali ji před vchod obydlí podobně, jako Evropané dávají o svátcích na vchodové dveře věnec. Tento zvyk převzali Evropané a ve Španělsku a Anglii se ananas používal k vyřezávání jako třeba dýně. Španělé a Portugalci rozváželi plodinu dál po svých kolonizovaných územích. Od 16. století se ananas rozšířil na Havaj, Portoriko, do severní i jižní Afriky, Indie i Austrálie.
Využití ananasu
Za posledních sto let se ananas stal jedním z nejdůležitějších druhů tropického ovoce z hlediska obchodu. Má vysokou výtěžnost. Plody se mohou sterilizovat, vzniká tak kompot plátkový, kompot kostky (z méně kvalitního ovoce). Zbytky ze zpracování se lisují na džus. Vylisované ananasové otruby jsou krmivem pro zvířata.
Do Evropy se ananas dováží čerstvý i konzervovaný.
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1803 kJ/ 429 kcal |
Tuky | 14 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 8,1 g |
Bílkoviny | 2,1 g |
Sacharidy | 72 g |
- z toho cukry | 63 g |
Vláknina | 3,2 g |
Sůl | 0,27 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.