GASTRO rýže parboiled 5kg
Popis
Složení: rýže parboiled
Balení: 5000 g
Rýže
Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.
Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá, v menší míře pak druh rýže africká. Rýže neobsahuje lepek. Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka.
Druhy rýže:
- přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy
- bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné
- arborio – kulatozrnná rýže, vhodná do italského rizota
- basmati – používá se v indické kuchyni
- jasmínová – voňavá, používá se v čínské kuchyni
- lepkavá černá, lepkavá bílá – používá se do nákypů, součást kuchyně dálného východu
Využití:
Hlavní využití rýže je coby potraviny – jako součást pokrmů (se zeleninou, masem, omáčkami), jako příloha, v některých receptech (rýžový nákyp, rýžový puding, rýžové nudle, suši) hraje hlavní roli.
Rýži lze nechávat kvasit a vyrábět z ní alkoholické nápoje (rýžové pivo a víno a z nich odvozené destiláty).
Rýže parboiled
Zvláštnost této rýže spočívá v tom, že se zrna rýže před samotným loupáním namáčí a speciálně předpaří. Při tomto procesu se živiny přesunou ze slupek přímo do zrna rýže. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Její barva je kvůli parní úpravě lehce nažloutlá. Po uvaření se však změní zpátky na bílou.
Využití:
Hodí se hlavně jako příloha nebo jako součást salátů, kterým dodá zajímavou chuť, i přidanou výživnou hodnotu. Je ideální také do zeleninových polévek.
Hmotnost | 5.3 kg |
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1526 kJ /365 kcal |
Tuky | 1,2 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
Bílkoviny | 7,8 g |
Sacharidy | 80,0 g |
- z toho cukry | 0,0 g |
Vláknina | 0,9 g |
Sůl | 0,0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.