HOKEJOVÉ kešu balíčky 1+1 ZDARMA najdete v akci. // PISTÁCIE za 287Kč/kg. // Nákup nad 999Kč = LYO ZDARMA.

Coffeespot Vietnam K´ho Double Washed 250 g

Neohodnoceno
 
Novinka
  • 1 z 4
 

Jedinečná káva z Vietnamu od kmene K´ho zpracovaná metodou Double Washed.

Doba pro doručení prosím počítejte 3-5 dnů. Objednáváme každý den, vždy čerstvou kávu, přímo ve výrobě.

Dostupnost Skladem - E-SHOP
Cena 297 Kč bez DPH
333 Kč / ks    
Kategorie Nápoje
 

Detailní popis produktu

Jste naši nejskvělejší zákazníci a ženete nás stále kupředu. Snažíme se ve světě kávypro vás sehnat co možná nejzajímavější kávu. Tak tady je! Tentokrát z Vietnamu od kmene K´ho a úžasného člověka Mariana Takáče.

Marián Takáč, Slovák, který před sedmi lety vyrazil na dovolenou do Vietnamu. Přestože kávu do té doby nepil, láska k řemeslu ho dovedla až na farmu. A na té také zůstal.

Chuť Sušené jablko, červený rybíz, černý čaj
Druh 100% Arabica
Stupeň pražení 1 - Světlé Stupeň praženíStupeň praženíStupeň praženíStupeň praženíStupeň pražení
Kyselost Střední
Země původu Vietnam káva
Metoda zpracování Double Washed
Odrůda kávy Catimor
Nadmořská výška 1500 m

O KÁVĚ

První semena kávových stromů arabicy přinesli do této oblasti francouzští cestovatelé začátkem 20. století. Káva se stala významnou položkou příjmů těchto lidí a přispěla k celkovému zvýšení jejich životní úrovně.

Dvojité promyté zpracování (někdy také nazývané dvojitá fermentace) je způsob zpracování, který je široce používán v Keni, Burundi a Rwandě. Vytváří výjimečně čisté kávy.

Po prvotní ruční selekci třešní podle zralosti a plavení se zbaví dužiny a umístí se do fermentačních nádrží naplněných vodou.

vietnam
promyte-zpracovani

Fermentace trvá 36-48 hodin v závislosti na povětrnostních podmínkách, teplotě vody a úrovni PH.

Když je fermentace hotová, kávový pergamen se promyje a vloží do čisté vody ještě jednou na 12-24 hodin.

Tento krok se nazývá namáčení a zajišťuje, že všechny části kávy jsou bez mezokarpu (slizu). Posledním krokem je sušení, které trvá zpravidla 10 dnů.

O kmeni "Koho"

K’Ho, Cơ Ho, nebo Koho patří k jedné z 53 etnických minorit ve Vietnamu. Mluví vlastní řečí Mon-Khmer, která se od vietnamštiny odlišuje do takové míry, že jí Vietnamci nerozumí. Žijí převážně v provincii Lam Dong, která se nachází v centrální části Vietnamu. Hlavním městem této provincie je horské městečko Dalat v nadmořské výšce 1500m.

Tato oblast byla léta okupována Francouzi, kteří zde zanechali značný vliv na zdejší komunitu, ať už pěstování kávy, vína ale i tím, že tato menšina vyznává křesťanskou víru.

vietnam1
vietnam2

V minulosti byli právě proto pronásledováni i samotnou komunistickou vládou, protože Vietnamci mají své náboženství, které je jakousi směsicí buddhismu, konfucianismu, taoismu a uctívání předků-duchů. (většina zdrojů řadí až 90% populace k buddhismu, ale oni sami toto označení nemají moc v lásce a preferují výraz „Vietnamese folk religion“ v překladu „vietnamské lidové náboženství„).

Koho žijí poměrně separovaní v horách, i když se situace výrazně zlepšila a děti už navštěvují povětšinou vietnamské školy. Avšak jisté předsudky a rivalita mezi menšinami a Vietnamci panují dodnes.

Zajímavostí je, že zde do dnešní doby vládne matriarchát. Hlavou rodiny je žena, která si vybírá ženicha a ten se po svatbě stěhuje do jejich domu

Jak připravit kávu Vietnam K´ho Double Washed?

Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.  Kávu dodáváme standardně zrnkovou (nemletou).

Jak kávu pražíme

Zrnka se pražením buď stanou jen další kávou z mnoha, nebo se promění v jedinečný chuťový zážitek.

Každý den pražíme přesně tolik, kolik objednáte. Aby se vám do rukou dostala vždy čerstvá zrnka – jen tak si naplno vychutnáte jejich jedinečný charakter. Ten respektujeme a nesnažíme se ho měnit. Naopak. Pražíme zkrátka tak, abychom nechali rozvinout přirozenou chuť každé kávy a dostali z ní maximum.

Teplotu i čas proto upravujeme podle toho, co máme zrovna v pražičce. Celou dobu hlídáme každičký detail, protože právě to dělí vynikající kávu od té obyčejné.

Nakouknout do pražírny
Fotky
Foto

Jak kávu skladovat

Kávu vždy rozbalte až těsně před přípravou. Ani potom ji nemusíte do ničeho přesypávat. Prostě sáček znovu uzavřete pomocí zipu. Třívrstvé obaly kávu chrání před vzduchem, zatímco jednosměrným ventilem může unikat přirozeně vznikající oxid uhličitý. Zrnka se tak mohou vydýchat, ale nezvětrají.

Balení dejte někam, kde je stálá teplota a sucho – což rozhodně není lednička nebo mrazák. Káva by v nich zbytečně nasávala vlhkost a okolní pachy. Tady by ani naše speciální sáčky nepomohly.

Hmotnost 0.3 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: