POSLEDNÍ DEN -20% LYO ovoce.

V pohybu s NUTSMAN a SILVIÍ - LEKCE 9 - mobilita kyčlí a ramen.

✨Vítejte u 9. epizody seriálu v pohybu s NUTSMAN a SILVIÍ!✨


Ahoj všem! Jsme rádi, že jste se k nám opět připojili na cestě za zdravím a vitalitou. Dnes se zaměříme na dva klíčové aspekty našeho fyzického zdraví - mobilitu kyčlí a ramen. A protože víme, že správná výživa a pohyb jdou ruku v ruce, povíme si také o úžasných přínosech pistácií. Tak pojďme na to!
Jak jsou na tom Vaše kyčle a ramena? Zjistíte to po našich 2 testech!🤩

1

Mobilita je základem dobrého pohybu a celkového zdraví. Bez dostatečné flexibility a pohyblivosti se může snadno stát, že se začneme potýkat s bolestmi a omezeními, která nám brání v běžném životě. Proto jsme pro vás připravili jednoduché testy, které vám pomohou zjistit, jak jsou na tom vaše kyčle a ramena.


Test 1: Mobilita kyčlí
1. Postavte se rovně a spojte nohy.
2. Zvedněte jednu nohu a položte ji na protilehlé koleno, čímž vytvoříte postoj jako při sezení v tureckém sedu.
3. Pomalu se začněte předklánět a sledujte, jak daleko dokážete jít bez bolesti nebo nepohodlí.
Pokud se dokážete předklonit a cítíte se pohodlně, vaše kyčle jsou pravděpodobně v dobrém stavu. Pokud však cítíte omezení nebo bolest, může být na čase začít pracovat na jejich flexibilitě.


Test 2: Mobilita ramen
1. Postavte se rovně a rozpažte ruce do tvaru písmene "T".
2. Pomalu začněte zvedat ruce nad hlavu a sledujte, jak vysoko se dostanete bez prohnutí v zádech nebo zvednutí ramen.
Pokud dokážete zvednout ruce nad hlavu bez problémů, máte dobrý rozsah pohybu v ramenou. Pokud cítíte omezení nebo bolest, zkuste pravidelně zařadit cviky na uvolnění a posílení ramen.


Proč je dobré jíst pistácie?💚
Teď se podíváme na naši oblíbenou pochoutku – pistácie! Tyto malé oříšky nejsou jen chutné, ale také plné nutričních benefitů. Pojďme si ukázat několik důvodů, proč by měly být pistácie součástí vašeho jídelníčku.


Výživové hodnoty pistácií
Pistácie jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Obsahují také množství vitamínů a minerálů, jako je vitamín B6, thiamin, měď a mangan. Díky tomuto složení jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí doplnit své tělo potřebnými živinami.
Pomoc při kontrole hmotnosti
I když jsou pistácie energeticky bohaté, mohou vám pomoci při kontrole hmotnosti. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny vás zasytí na delší dobu, což může snížit potřebu snackingu mezi hlavními jídly. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují pistácie, mají tendenci mít nižší tělesnou hmotnost a index tělesné hmotnosti (BMI).
Zdravé tuky pro zdravé srdce
Pistácie obsahují mononenasycené a polynenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Tyto tuky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Pravidelná konzumace pistácií tak může přispět k lepšímu kardiovaskulárnímu zdraví.
Antioxidanty a protizánětlivé účinky
Pistácie jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Volné radikály mohou způsobovat poškození buněk a přispívat k chronickým onemocněním. Antioxidanty v pistáciích, jako jsou lutein a zeaxanthin, mají také pozitivní vliv na zdraví očí. Navíc mají pistácie protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit záněty v těle.
Podpora trávení
Vláknina obsažená v pistáciích podporuje zdravé trávení tím, že napomáhá pravidelnému pohybu střev a podporuje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu. To může přispět ke zlepšení celkového trávení a snížení rizika trávicích problémů.
Jak zařadit pistácie do jídelníčku?
Existuje mnoho způsobů, jak si můžete pistácie vychutnat. Můžete je jíst samostatně jako svačinu, přidat je do salátů, jogurtů nebo smoothies. Skvěle se hodí také do pečení a vaření. Vyzkoušejte třeba naše pistácie 🌰, které jsou nejen chutné, ale také plné všech zmíněných výživových benefitů.

Doufáme, že jste si dnešní epizodu užili a že vám testy mobility a informace o pistáciích byly užitečné. Pravidelná péče o naše tělo, ať už prostřednictvím pohybu nebo správné výživy, je klíčem k dlouhodobému zdraví a pohodě. Nezapomeňte se připojit k dalším epizodám našeho seriálu, kde budeme pokračovat v objevování dalších aspektů zdravého životního stylu. Děkujeme, že jste s námi, a těšíme se na vás příště! 🌟

Video najdete i na našem FACEBOOKU nebo INSTAGRAMU

Tým NUTSMAN a Silvie