V pohybu s NUTSMAN a SILVIÍ - LEKCE 14 - STABILIZACE KOTNÍKŮ A KOLEN!

Máme tu další díl seriálu ✨V POHYBU S NUTSMAN A SILVIÍ✨ a dnes se společně zaměříme na něco, co mnozí z nás často podceňují, ale co je klíčové pro pohyb a prevenci zranění – stabilizaci kotníků a kolen! 🤩
Kotníky a kolena jsou jako kořeny a kmen stromu – drží nás pevně na zemi a umožňují nám pohybovat se s lehkostí a jistotou. Bez silných kořenů by žádný strom neodolal bouři a stejně tak bez pevných a stabilních kloubů se nemůžeme pohybovat s plnou důvěrou. Proto je důležité věnovat jim pozornost a péči, kterou si zaslouží.

5

Stabilizace kotníků a kolen: Základní cviky pro lepší rovnováhu
Prvním cvikem, který vám dnes představíme, je tzv. "Jednonohý stoj na balanční podložce." Tento cvik je skvělý pro posílení svalů kolem kotníků a kolen a pro zlepšení vaší rovnováhy. Postavte se na jednu nohu na měkkou podložku nebo balanční desku a zkuste udržet rovnováhu po dobu 30 sekund. Pokud se vám to zdá příliš snadné, zavřete oči a zkuste to znovu! Uvidíte, jak vaše tělo začne pracovat na stabilizaci a posílení těchto klíčových svalových skupin.


Dalším cvikem je "Výpady vpřed s rotací trupu." Postavte se rovně, udělejte velký krok vpřed a současně otočte trup směrem k přední noze. Tento pohyb pomáhá nejen stabilizovat kolena, ale také zlepšuje flexibilitu a koordinaci. Nezapomeňte cvik provádět pomalu a kontrolovaně, abyste maximalizovali jeho přínos.


Proč je stabilizace důležitá?
Stabilizace kotníků a kolen není jen o prevenci zranění – je to také o zlepšení celkového výkonu. Ať už jste vášnivý běžec, nadšený cyklista nebo milovník jógy, silné a stabilní klouby vám umožní posouvat své hranice a dosáhnout nových cílů. Stejně jako dobře seřízený stroj funguje efektivněji, i vaše tělo bude pracovat lépe s pevnými základy.


Sladká odměna po cvičení: Ovesné vločky s ořechovým máslem a para ořechy
Po náročném tréninku je důležité dopřát tělu výživu, kterou potřebuje k regeneraci. Proto jsme pro vás připravili lahodný recept na ovesné vločky s ořechovým máslem a para ořechy. 🌰😊 Tato snídaně je nejen chutná, ale také bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, které podpoří vaši regeneraci po cvičení.


Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 šálky mandlového mléka (nebo mléka dle vaší volby)
- 1 lžíce ořechového másla
- 5–6 para ořechů, nasekaných
- Lžička medu nebo javorového sirupu pro doslazení
- Ovoce dle chuti (například banány, jahody nebo borůvky)


Postup:
1. Ovesné vločky uvařte v mandlovém mléce do měkka. Můžete přidat špetku soli pro lepší chuť.
2. Jakmile jsou vločky hotové, vmíchejte do nich ořechové máslo, aby se krásně rozpustilo a vytvořilo krémovou konzistenci.
3. Naservírujte do misky a ozdobte nasekanými para ořechy, medem a čerstvým ovocem.


Tento recept je ideální nejen jako snídaně, ale také jako výživný snack během dne. Ovesné vločky vás zasytí, ořechové máslo dodá potřebnou energii a para ořechy jsou skvělým zdrojem selenu, který podporuje zdraví štítné žlázy a posiluje imunitní systém.
Takže ať už jste dnes v pohybu s Nutsman a Silvií nebo si jen vychutnáváte sladkou odměnu, nezapomeňte, že péče o vaše tělo je tou nejlepší investicí do vaší budoucnosti. Děkujeme, že jste s námi a těšíme se na další setkání v našem seriálu! ✨

Video najdete i na našem FACEBOOKU nebo INSTAGRAMU

Tým NUTSMAN a Silvie