RECEPT - Vánočka
Ingredience:
350 g celozrnné špaldy
150 g polohrubé mouky
110 g změklého másla
110 g cukru krupice
2 žloutky
30 g droždí
200 ml mléka
Špetka soli
Bílý jogurt
Lžíce přírodního vanilkového extraktu
1 hrnek mandli
1 hrnek vlašáků
1 hrnek rozinek
Mandle na posypání
Vejce na pomazání
Postup:
Nejdříve necháme vzejít kvásek (lžíce mouky, lžíce cukru, droždí, trochu vlažného mléka. Vše zamícháme a cca 15minut na teplém místě necháme vzejít) . Mezitím si navážíme ostatní ingredience do mísy, poté přidáme kvásek a nejlépe robotem cca 1minut necháme hnětat (můžete i ručně). Poté necháme cca 40minut kynout. Po upletení Vánočky necháme ještě trochu nakynout (měla by zdvojnásobit svůj objem). Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8 minut a poté ztlumíme na 160 a pečeme 50minut.
Děkujeme za spolupráci : fit_stepbystep
Dobrou chuť přeje NUTSMAN team