RECEPT - Muffiny z mandlové mouky
Mandlové muffiny jsou skvělou alternativou k tradičním moučníkům, obzvlášť pokud hledáte něco bezlepkového nebo jednoduše chcete vyzkoušet něco nového. Díky mandlové mouce jsou muffiny krásně vláčné a mají jemnou oříškovou chuť, kterou si zamilujete. Tento recept je od mistra kuchaře, ale je navržen tak, aby byl jednoduchý a zvládli ho i začátečníci. Připravte si tyto lahodné muffiny a dopřejte si luxusní chuťové zážitky!
Ingredience:
- 200 g mandlové mouky
- 100 g cukru (můžete použít kokosový nebo třtinový cukr)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3 vejce
- 60 ml rostlinného oleje (např. kokosový nebo slunečnicový)
- 60 ml mandlového mléka (může být i jiné rostlinné mléko)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g nasekané čokolády nebo čokoládových kousků (volitelné)
- 50 g mandlových plátků na posypání (volitelné)
Postup:
-
Příprava trouby a formy: Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si formu na muffiny a vložte do ní papírové košíčky nebo ji vymažte tukem.
-
Smíchání suchých ingrediencí: V misce smíchejte mandlovou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
-
Přidání mokrých ingrediencí: V jiné misce vyšlehejte vejce, přidejte olej, mandlové mléko a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
-
Spojení směsí: Pomalu přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Pokud používáte čokoládu, přidejte ji do těsta nyní.
-
Plnění formy: Těsto rovnoměrně rozdělte do připravené formy na muffiny. Posypte mandlovými plátky, pokud je používáte.
-
Pečení: Pečte v předehřáté troubě 18-22 minut, nebo dokud nebudou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
-
Chlazení: Nechte muffiny vychladnout ve formě několik minut, poté je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro extra chuť můžete do těsta přidat špetku skořice nebo muškátového oříšku.
- Pokud máte rádi ovoce, můžete přidat do těsta hrst sušených brusinek nebo rozinek.
Dobrou chuť!