Recept: Jablečný koláč s tvarohem
Pokud hledáte inspiraci, co upéct z tvarohu a jablek, jste tady správně – vyzkoušejte náš zdravý jablečný koláč s tvarohem! Na přípravu vám postačí jen pár surovin, a postup je tak jednoduchý, že si s ním snadno poradíte, i když pečení není právě vaše silná stránka.
Koláč s jablky a tvarohem podle našeho receptu chutná téměř jako od babičky, s tím rozdílem, že jde jednoznačně o zdravější variantu. Špaldová mouka, která tvoří základ jablečného koláče s tvarohem, je lehce stravitelná, obsahuje spoustu vlákniny a má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Navíc má příjemnou oříškovou chuť, která perfektně sedí k jablečno-tvarohové náplni.
Tip: Se špaldovou moukou můžete pracovat podobně, jako s tou klasickou. Hlavní rozdíl je pouze v tom, že obsahuje méně lepku. Proto je nutné v receptech se špaldovou moukou používat více droždí a prášku do pečiva (v tomto případě jeden celý balíček).
Suroviny na koláč s jablky a tvarohem:
Těsto:
- 250 g špaldová mouka,
- 160 g máslo,
- 120 třtinový cukr,
- 1 ks žloutek,
- 1 balíček prášek do pečiva.
Náplň:
- 2 až 3 jablka,
- 2 vaničky tvarohu,
- vajíčko,
- hrst pekanových ořechů,
- 3 lžíce třtinového cukru.
- Z mouky, másla, cukru, žloutku a prášku do pečiva si připravíme těsto. Polovinu dáme do sáčku a necháme vychladit v mrazáku.
- Druhou polovinu těsta na jablečný koláč s tvarohem upěchujeme rukou do formy.
- Připravíme tvarohovou náplň – smícháme tvaroh, vajíčka a třtinový cukr (případně jiné sladidlo) a nalijeme na těsto.
- Jablíčka nakrájíme na malé kostičky a spolu s ořechy nasypeme na tvarohovou vrstvu.
- Nakonec nahoru nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.
- Pečeme na 170 stupňů asi 35 minut. Před servírováním necháme koláč zcela vychladnout.
Tip: Jablečný koláč s tvarohem můžete podávat jen tak, dá se však doplnit i trochu šlehačky nebo zakysané smetany. Pokud rádi experimentujete, můžete navíc zkusit nahradit pekanové ořechy jinými, třeba vlašskými.
Za recept děkujeme @fit_stepbystep