Recept: Pohankové sušenky s kokosem
Pohankové sušenky s kokosem sice obsahují jen pár ingrediencí, ale věřte, že s nimi uděláte dojem na každou návštěvu. Skvěle se hodí ke kafíčku a ocení je i děti, třeba jako svačinku do školy nebo na výlet. Navíc jsou plné rozpustné i nerozpustné vlákniny, bílkovin a dalších důležitých živin. Vyzkoušejte tuto zdravou dobrotu a upečte si pohankové sušenky podle našeho receptu.
Suroviny na pohankové sušenky s kokosem (na menší plech):
- 45 g pohankových vloček,
- 25 g ovesných vloček,
- 15 g chia semínek,
- 70 až 80 g xylitolu,
- 50 g mletého kokosu,
- 60 g mandlové mouky,
- 60 g rozpuštěného másla.
Jak připravit pohankové sušenky?
- Troubu si předehřejte na 160 °C.
- Menší plech vyložte pečícím papírem.
- V misce si smíchejte všechny sypké ingredience a nakonec je zalijte máslem.
- Vše důkladně promíchejte a hotovou směs natlačte na pečící papír, vrstva by měla být pár milimetrů.
- Pečte cca 20 až 25 minut, sušenky pravidelně kontrolujte.
- Těsto nechte úplně vychladnout a dejte do ledničky uležet, nejlépe do druhého dne.
- Placku rozkrájejte na libovolné tvary a vychutnejte si slaďoučké a zdravé sušenky.
Tip: Pohankové sušenky s kokosem se dají ochutit také troškou skořice nebo kakaa. Přidat můžete i nadrobno nasekané ořechy.
Z jakého důvodu se vyplatí sáhnout právě po pohance? Především pro vysoký obsah vlákniny. Té by měl dospělý člověk přijmout přibližně 30 g, většina Čechů však zkonzumuje sotva polovinu. Vláknina se přitom podílí na správném trávení a z dlouhodobého hlediska může dokonce pomoci předcházet řadě onemocnění. O důvod víc, proč pohankové sušenky vyzkoušet!