Recept: Barevná bábovka bez mouky a cukru
Pojďte s námi mlsat trochu zdravěji – upečte si bábovku bez mouky a cukru! Poslouží třeba jako zdravá a chutná snídaně, ale rozhodně s ní neurazíte ani návštěvu. Místo mouky se v receptu používají namleté kešu, které barevné bábovce dodají jemnou oříškovou chuť, cukr je zase nahrazen erythritolem, nízkokalorickým sladidlem.
Zdravá bábovka ze zakysané smetany bez mouky a cukru je skvělou volbou, když chcete trochu odlehčit jídelníček, ale zároveň nedokážete odolat sladkým snídaním nebo kousku „něčeho dobrého“ ke kafíčku. Běžná mouka je v receptu nahrazena mletými kešu ořechy, které jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, místo cukru je použit erythritol – zdravější náhrada.
Věděli jste, že erythritol je alkoholový cukr, který patří mezi sacharidy? Je bez kalorií a nezvyšuje hladinu krevního cukru. Vypadá a chutná velmi podobně jako cukr, nemusíte se bát nepříjemné pachuti. Erythritol se získává kvasným procesem z přírodních surovin, běžně ho můžete najít například v melounu.
Suroviny na bábovku bez cukru a mouky:
- 200 g namletých kešu ořechů,
- 100 g másla,
- 100 g erythritolu,
- 60 g lučiny,
- 200 g zakysané smetany,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 4 vajíčka,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 2 lžičky spiruliny modré,
- 2 lžičky řepového prášku.
Jak připravit bábovku bez cukru a mouky:
- Ve velké míse promícháme kešu mouku a kypřící prášek.
- Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme lučinu a zakysanou smetanu, erythritol, vanilku a pořádně promícháme, až se nám vše spojí.
- Do tekuté směsi přidáme kešu mouku s kypřícím práškem a mícháme dokud se směs nespojí.
- Přidáme vajíčka a zase promícháme.
- Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné zamícháme modrý prášek ze spiruliny a do druhé červený z řepy.
- Postupně nalijeme do formy nejdříve modré a pak červené těsto (dřevěnou špejlí lehce promícháme a vytvoříme mramorování)
- Pečeme cca 50 minut na 175℃.
Za recept děkujeme @momfit.diary