ARAX Kuskus celozrnný semolina 500 g
Popis
Pro výrobu tohoto druhu se používá celozrnná pšeničná krupice. Obsahuje uhlohydráty, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, fosfor a železo.
Výroba kuskusu probíhá v dnešní době hlavně průmyslově napařováním mouky z tvrdozrnné pšenice, která se následně zpracovává do milimetrových kuliček. Tradiční ruční výroba kuskusu probíhá tak, že se rozprostře semolinová krupice, podle potřeby se přidá trocha mouky, vše se postříká slanou vodou, tak aby nebyl příliš vlhký a tvořil hrudky. Vzniklé hrudky se následně dlaněmi rozdrobí na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vyřadí a celý postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Schnoucí krupice se časem spojí a utvoří zrníčka. Takto vzniklý kuskus se nechává uschnout na slunci.
Kuskus je rychlý na přípravu. Nevaří se, ale jen se zalije horkou vodou a nechá se odstát. Kuskus na sebe naváže velké množství vody, čímž se zvětší jeho objem. Další jeho výhoda v kuchyni je, že má pestrou paletu využití. Může být nejen použit jako příloha k jídlu, ale dají se z něho udělat výborné saláty nebo slané či sladké pokrmy.
Za jeho domov se považuje Severní Afrika a Blízký Východ. Představuje základní surovinu národní kuchyně obyvatel v Maghribu, jež je označení pro arabské státy. Díky tedy arabským přistěhovalcům se postupem času kuskus rozšířil i do ostatních světadílů světa, kde se stal velmi populární.
Kuskus zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme odstát cca 5 minut pod pokličkou.
Balení: 500 g
Hmotnost | 0.6 kg |
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1554 kj/347 kcal |
Tuky | 1,5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 65 g |
- z toho cukry | 2,5 g |
Sůl | 0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.